Direktlänk till inlägg 4 december 2013

Om rollfördelning och profession

Av Eva Persson - 4 december 2013 18:30

Den personliga assistentens roll Vilken roll ska den personliga assistenten ha till brukaren? Det varierar naturligtvis beroende på vem brukaren är. I vissa fall behöver man vara mer drivande, i andra mer neutral.


Oavsett hur förhållandet till brukaren ser ut, måste den personliga assistenten ha en professionell roll. Det kan vara lätt att ta på sig en kompisroll eller en föräldraroll, om man är osäker på yrkesrollen.


I en kompisroll ställer man ofta upp på saker som inte hör hemma i arbetet, gör brukarens bekymmer till sina eller lämnar ut för mycket av sitt privatliv. Blandar man ihop arbete med privatliv, blir man till varandras förtrogna, något som mer liknar umgänge än arbete. I en föräldraroll finns det risk att man tar på sig mer ansvar än vad som är nödvändigt.


 


Att man blir en vårdare, eller en som tycker synd om och knyter känslomässiga band. Kanske tillåter sig en närhet eller kontakt som inte passar i en professionell roll. Det är svårt att ta sig ur det som från början tycks okej, men som med tiden blivit en vana du inte längre känner dig bekväm med.


Den dagen du slutar, vad händer då med brukaren och denna påtagna kompisrelation? Ska man fortsätta umgås privat efter anställningens slut eller bryts allt där och då? Hur tar man sig ur en nära föräldraroll när den blir alltför familjär?


Ett ställningstagande av det här slaget kan dessutom bli normerande och ställer då krav på övriga kollegor i arbetsgruppen att göra samma sak. Kollegorna tvingas att ta ställning för något som de själva inte ansvariga för. När arbetsbeskrivningen är så otydlig som den är för oss personliga assistenter, är det svårt att hitta en passande roll.


Därför riskerar man som ny eller oerfaren personlig assistent att hamna i roller som inte är lämpliga och som kan bli svåra att ta sig ur eller förändra. Den personliga assistenten arbetar med en känsla och en medvetenhet för brukarens intentioner och självbestämmande.


Där ingår att man har ett nära förhållande till brukaren men också en professionell distans. Det handlar om ett arbete som ska utföras och den enda roll som passar sig då är en yrkesrelaterad roll.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Eva Persson - 30 mars 2014 11:45

Svensk funktionshinderspolitik har sin grund i mänskliga rättigheter. Delen om ökad delaktighet och jämlikare livsvillkor ska därför även sättas i relation till artiklar i FN:s konvention om rättigheter för peroner med funktionsnedsättning.   ...

Av Eva Persson - 11 februari 2014 01:15


En grundförutsättning för att man ska kunna göra ett bra jobb som personlig assistent är att man har kännedom och insikt om sin egen person.   Det är också nödvändigt att vara någorlunda stabil som person och vara i balans med sig själv. Att våg...

Av Eva Persson - 14 januari 2014 10:30


Just nu när jag skriver det här är jag lite upprörd. Bakgrunden till det är för lång att lägga ut här, för många turer hit och dit som under årens lopp byggt upp ett slags ständigt närvarande frustration i mig.    Låt mig bara säga som så här. Ja...

Av Eva Persson - 2 januari 2014 22:15

Socialpolitiken styrs vanligtvis inte av dem vars liv den påverkar, utan av politiker och tjänstemän utifrån politiska hänsynstaganden och en nödvändigtvis begränsad kännedom om andra människors livsvillkor.   Det gäller framförallt oss personer...

Av Eva Persson - 7 november 2013 23:30

Att arbeta med äldre personer och personer med funktionsnedsättning innebär en stor variation av arbetsuppgifter inom olika verksamhetsområden.   Arbetssätt och metoder har utvecklats ur olika teoretiska modeller och praktiker, arbetsterapeutiska...

Ovido - Quiz & Flashcards